Analýza mastných kyselin, která Vám poskytne hlubší vhled do Vaší stravy a jejího vlivu na Vaše tělo. Vyšetření stanovuje hladinu 11 mastných kyselin ze vzorku krve a obsahuje výpočet 4 klíčových výživových ukazatelů.
Mastné kyseliny jsou základní složkou živých organismů a hrají zásadní roli v lidské fyziologii. Tvoří strukturu buněčných membrán, působí jako signální molekuly a slouží jako buněčný zdroj energie.
Rovnováha omega-6 a omega-3 mastných kyselin v krvi je důležitým faktorem pro vývoj mozku a pro snižování rizika ischemické choroby srdeční (ICHS), hypertenze, rakoviny, cukrovky, artritidy a dalších autoimunitních a případně neurodegenerativních onemocnění. Hladiny omega-6 a omega-3 mastných kyselin v krvi jsou určovány jak vnitřním metabolismem, tak příjmem ze stravy. Potřeba vyváženého příjmu potravy je tedy nezbytná pro zdraví a prevenci nemocí.
Stravovací návyky se v posledních desetiletích změnily. Poměr příjmu omega-6 a omega-3 mastných kyselin se posunul z 1:1 až na 20:1 ve prospěch omega-6. Jíme stále více průmyslově zpracovaných potravin, stále více kalorií tak získáváme z rostlinných olejů, masa, cukru a škrobu, a stále méně ze složitých sacharidů, vlákniny a čerstvé zeleniny. Tato nezdravá tendence je ještě podpořena daleko nižší fyzickou aktivitou ve srovnání s našimi nedávnými předky.
Proč je důležité měřit mastné kyseliny v krvi?
Vyšetření mastných kyselin v krvi je klíčovým nástrojem pro posouzení lipidového metabolismu a celkového rizika kardiovaskulárních onemocnění. Vysoké hladiny některých mastných kyselin, zejména nasycených, mohou být spojeny s aterosklerózou a srdečně-cévními onemocněními. Naopak, nenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3 mastné kyseliny, jsou považovány za prospěšné pro srdce a cévy.
Vyšetření hladiny mastných kyselin ze vzorku krve
Stanovení je založeno na analýze 11 typů mastných kyselin, které dohromady tvoří přibližně 98 % všech mastných kyselin přítomných v krvi. Výsledky analýzy koncentrace mastných kyselin se následně využívají k výpočtu 4 výživových ukazatelů, jež jsou klíčové pro chápání stavu lidského zdraví.
JAK NA TO krok za krokem
VĚDĚT znamená rozhodovat
Před odběrem krve nemusíte držet žádné speciální dietní nebo režimové opatření. Na samotný odběr se dostavte nalačno a dodržujte obecné doporučení před odběrem krve - vypijte 2-3 dcl vody nebo neslazeného čaje, nesnídejte, před odběrem nekuřte.
VÝSLEDKY a poměry mastných kyselin
Poměr Omega-6/Omega-3 je přibližným vyjádřením rozdělení mezi mastnými kyselinami z rostlin (kyselina arachidonová, KA) a mastnými kyselinami z ryb (EPA) ve Vaší stravě. Správný poměr omega-6 a omega-3 je důležitý pro udržení normálního vývoje buněk a tkání a pomáhá tělu potlačovat záněty. Cílové hodnoty jsou 3-1, resp. 3:1 - 1:1.
Index duševní odolnosti je vyjádřen poměrem mezi omega-6 (KA) a omega-3 (EPA+DHA). Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA ve stravě přispívá k udržování normální funkce mozku. Nedostatek omega-3 je spojován s horším učením a pamětí, jakož i prudkými změnami nálad. Cílové hodnoty jsou 1-0,5, resp. 1:1-0,5:1.
Vzorové výsledkové zprávy
ZDROJ mastných kyselin
- Mléko a mléčné výrobky; máslo, smetana, zmrzlina, kysaná smetana, jogurt, sýr a další.
- Červené maso a výrobky z něho.
- Palmový olej a potraviny, které ho obsahují, například, pečivo, křupky, hranolky, brambůrky atd.
- Kokos a kokosový olej.
- Avokádo a výrobky z něj.
- Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
- Vejce a výrobky z vajec. Ořechy: mandle, arašídy, para.
- Pšenice a pšeničné výrobky.
- Mléko a mléčné výrobky; máslo, smetana, zmrzlina, kysaná smetana, jogurt, sýr a další.
- Červené maso a výrobky z něho.
- Palmový olej a potraviny, které ho obsahují, například, pečivo, křupky, hranolky, brambůrky atd.
- Kokos a kokosový olej.
- Avokádo a výrobky z něj.
- Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
- Vejce a výrobky z vajec. Ořechy: mandle, arašídy, para.
- Pšenice a pšeničné výrobky.
- Rostlinné oleje, jako například olivový olej, řepkový olej, sezamový olej.
- Avokádo a výrobky z něj.
- Ořechy: mandle, arašídy, vlašské ořechy, lískové ořechy, para ořechy.
- Mléko a mléčné výrobky; máslo, smetana, zmrzlina, kysaná smetana, jogurt, sýr a další.
- Červené maso a výrobky z něho.
- Palmový olej a potraviny, které ho obsahují, například, pečivo, křupky, hranolky, brambůrky atd.
- Kokos a kokosový olej.
- Avokádo a výrobky z něj.
- Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
- Vejce a výrobky z vajec. Ořechy: mandle, arašídy, para.
- Pšenice a pšeničné výrobky.
- Rostlinné oleje, jako například řepkový olej, olej z lněného semínka.
- Špenát a růžičková kapusta.
- Borůvky, brusinky.
- Vlašské ořechy.
- V malých množstvích se nachází v rostlinných olejích a mase.
- Stopové množství v pupalkovém oleji a v semínkách černého rybízu.
- Červené maso a výrobky z něj.
- Vepřové maso, tuk a výrobky z vepřového masa.
- Jehněčí maso a výrobky z něj.
- Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
- Vejce a výrobky z vajec.
- Tučné ryby a výrobky z nich.
- Játra bílých ryb.
- Mořské plody a řasy.
- Tučné ryby a výrobky z nich.
- Játra bílých ryb.
- Mořské plody a řasy.
- Tučné ryby a výrobky z nich.
- Játra bílých ryb.
- Mořské plody a řasy.