Výsledek může samoplátce upozornit na problém

10/17/2024 | SPADIA LAB | News Archive

Jak si vybrat vhodné vyšetření nebo balíček? O čem výsledky, které dostanete z laboratoře, vypovídají? Jak jím porozumět? Nejen na tyto otázky v dalším díle podcastu JEDNO ZDRAVÍ odpovídá MUDr. Zdeňka Tondlová z pražské biochemické laboratoře SPADIA.


MUDr. Zdeňka Tondlová z pražsk
é biochemické laboratoře SPADIA

1/ Samoplátce by neměl mít přehnaná očekávání? Proč?

Výsledek laboratorního vyšetření může upozornit na nějaký problém, ale v mnoha případech nás, laboratorní odborníky, neopravňuje vyslovit diagnózu. K tomu nemáme dostatek informací a také jsou v některých případech nutná další vyšetření (změření krevního tlaku, EKG, CT, sonografie, Rtg, atd.). Pokud mám jako samoplátce pozitivní glukózový toleranční test, vím, že mám diabetes, ale někdo mě bude muset sledovat.  Pokud mám vyšší jaterní testy, je třeba vyloučit např. žloutenky a doplnit ultrazvuk břicha. Obvodní lékař nebo specialista v oboru je nepostradatelný pro dořešení zdravotního problému, ale hotové výsledky z laboratoře mohou významně zkrátit dobu stanovení diagnózy, lékař může být při první návštěvě o krok vpřed.

2/ Pro koho se testy nad rámec zdravotního pojištění hodí?

Laboratorní vyšetření patří k základům zjištění zdravotního stavu a kondice člověka, který má nějaké obtíže, anebo který chce zjistit svůj zdravotní stav preventivně. V rodinné anamnéze mají někteří lidé civilizační nebo onkologická onemocnění a existuje riziko, že jim do budoucna něco podobného hrozí. Pokud chodíme na pravidelné prohlídky ke svému lékaři, jistě o nás tuto informaci lékař má, a tedy směřuje svoji péči i tímto směrem, ale ne všichni lidé jsou stejně zodpovědní, a ne všichni lékaři stejně pečliví.

3/ Jaká je tedy konkrétní rada pro každého samoplátce?

Obecně řečeno, nechám si vyšetřit to, co umím sám interpretovat anebo vím, komu výsledky předám. Jako samoplátce konzultaci od odborného pracovníka laboratoře v případě zájmu obdržím, spíše se však jedná o nasměrování, co ještě doplnit a které odborné pracoviště by se mělo problémem zabývat. Na základě výsledků vyšetření však můžeme cestu pátrání po příčině obtíží zkrátit.

KAZUISTIKA

Jak může vyšetření v laboratoři pomoci stanovit správnou diagnózu

V tomto případě se jednalo o týmovou práci, kde výsledný kamínek do mozaiky „diagnóza“ pokládají laboratorní pracovníci a lékaři současně. Samoplátce měl dlouhodobě problémy se svěděním kůže, opakovaně byl u obvodního lékaře, který ho odeslal na kožní vyšetření, absolvoval dlouhou léčbu, bez efektu. U nás byl vyšetřen základní biochemický soubor, pro mírně zvýšené jaterní testy doplněno vyšetření žlučových kyselin, jejich hodnota byla patologická, vyšší hodnoty doprovází svědění kůže. Bylo zřejmé, že játra jsou poškozena. Doplnili jsme markery hepatitid, vyšla pozitivita hepatitidy C. Samoplátce byl odeslán rovnou na specializované pracoviště, které si ho na základě výsledků z naší laboratoře převzalo do péče. Díky zpětné vazbě víme, že klientův zdravotní stav se zlepšil a je bez obtíží.

Za rozhovor děkuje Mgr. Simona Součková, tisková mluvčí

Poslechněte si celý podcast na Spotify nebo Youtube:

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací