Analýza mastných kyselin, která Vám poskytne hlubší vhled do Vaší stravy a jejího vlivu na Vaše tělo. Vyšetření stanovuje hladinu 11 mastných kyselin ze vzorku krve a obsahuje výpočet 4 klíčových výživových ukazatelů.
Mastné kyseliny jsou základní složkou živých organismů a hrají zásadní roli v lidské fyziologii. Tvoří strukturu buněčných membrán, působí jako signální molekuly a slouží jako buněčný zdroj energie.
Rovnováha omega-6 a omega-3 mastných kyselin v krvi je důležitým faktorem pro vývoj mozku a pro snižování rizika ischemické choroby srdeční (ICHS), hypertenze, rakoviny, cukrovky, artritidy a dalších autoimunitních a případně neurodegenerativních onemocnění. Hladiny omega-6 a omega-3 mastných kyselin v krvi jsou určovány jak vnitřním metabolismem, tak příjmem ze stravy. Potřeba vyváženého příjmu potravy je tedy nezbytná pro zdraví a prevenci nemocí.
Stravovací návyky se v posledních desetiletích změnily. Poměr příjmu omega-6 a omega-3 mastných kyselin se posunul z 1:1 až na 20:1 ve prospěch omega-6. Jíme stále více průmyslově zpracovaných potravin, stále více kalorií tak získáváme z rostlinných olejů, masa, cukru a škrobu, a stále méně ze složitých sacharidů, vlákniny a čerstvé zeleniny. Tato nezdravá tendence je ještě podpořena daleko nižší fyzickou aktivitou ve srovnání s našimi nedávnými předky.
![poměr nasycených mastných kyselin](/media/2296/pomer-nenasycenych-kyselin-vysetreni.jpg)
Proč je důležité měřit mastné kyseliny v krvi?
Vyšetření mastných kyselin v krvi je klíčovým nástrojem pro posouzení lipidového metabolismu a celkového rizika kardiovaskulárních onemocnění. Vysoké hladiny některých mastných kyselin, zejména nasycených, mohou být spojeny s aterosklerózou a srdečně-cévními onemocněními. Naopak, nenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3 mastné kyseliny, jsou považovány za prospěšné pro srdce a cévy.
Vyšetření hladiny mastných kyselin ze vzorku krve
Stanovení je založeno na analýze 11 typů mastných kyselin, které dohromady tvoří přibližně 98 % všech mastných kyselin přítomných v krvi. Výsledky analýzy koncentrace mastných kyselin se následně využívají k výpočtu 4 výživových ukazatelů, jež jsou klíčové pro chápání stavu lidského zdraví.
JAK NA TO krok za krokem
![výběr vyšetření](/media/2269/ikona-vyber-vysetreni-online.png)
![potvrzení e-mailem](/media/2271/ikona-potvrzeni-e-mailem.png)
![výběr místa odběru](/media/2270/ikona-vyber-mista-odberu.png)
![vyšetření - platba](/media/2272/ikona-platba.png)
![diagnostika v laboratoři](/media/2273/ikona-diagnostika-v-laboratori.png)
![doručení výsledků](/media/2268/ikona-doruceni-vysledku.png)
VĚDĚT znamená rozhodovat
Před odběrem krve nemusíte držet žádné speciální dietní nebo režimové opatření. Na samotný odběr se dostavte nalačno a dodržujte obecné doporučení před odběrem krve - vypijte 2-3 dcl vody nebo neslazeného čaje, nesnídejte, před odběrem nekuřte.
VÝSLEDKY a poměry mastných kyselin
![Poměr Omega-6/Omega-3](/media/2295/vysledky-pomery-mastnych-kyselin.jpg?anchor=center&mode=crop&width=550&height=510)
Poměr Omega-6/Omega-3 je přibližným vyjádřením rozdělení mezi mastnými kyselinami z rostlin (kyselina arachidonová, KA) a mastnými kyselinami z ryb (EPA) ve Vaší stravě. Správný poměr omega-6 a omega-3 je důležitý pro udržení normálního vývoje buněk a tkání a pomáhá tělu potlačovat záněty. Cílové hodnoty jsou 3-1, resp. 3:1 - 1:1.
Index duševní odolnosti je vyjádřen poměrem mezi omega-6 (KA) a omega-3 (EPA+DHA). Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA ve stravě přispívá k udržování normální funkce mozku. Nedostatek omega-3 je spojován s horším učením a pamětí, jakož i prudkými změnami nálad. Cílové hodnoty jsou 1-0,5, resp. 1:1-0,5:1.
![Index duševní odolnosti](/media/2294/index-dusevni-odolnosti.jpg?anchor=center&mode=crop&width=550&height=580)
Vzorové výsledkové zprávy
ZDROJ mastných kyselin
- Mléko a mléčné výrobky; máslo, smetana, zmrzlina, kysaná smetana, jogurt, sýr a další.
- Červené maso a výrobky z něho.
- Palmový olej a potraviny, které ho obsahují, například, pečivo, křupky, hranolky, brambůrky atd.
- Kokos a kokosový olej.
- Avokádo a výrobky z něj.
- Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
- Vejce a výrobky z vajec. Ořechy: mandle, arašídy, para.
- Pšenice a pšeničné výrobky.
- Mléko a mléčné výrobky; máslo, smetana, zmrzlina, kysaná smetana, jogurt, sýr a další.
- Červené maso a výrobky z něho.
- Palmový olej a potraviny, které ho obsahují, například, pečivo, křupky, hranolky, brambůrky atd.
- Kokos a kokosový olej.
- Avokádo a výrobky z něj.
- Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
- Vejce a výrobky z vajec. Ořechy: mandle, arašídy, para.
- Pšenice a pšeničné výrobky.
- Rostlinné oleje, jako například olivový olej, řepkový olej, sezamový olej.
- Avokádo a výrobky z něj.
- Ořechy: mandle, arašídy, vlašské ořechy, lískové ořechy, para ořechy.
- Mléko a mléčné výrobky; máslo, smetana, zmrzlina, kysaná smetana, jogurt, sýr a další.
- Červené maso a výrobky z něho.
- Palmový olej a potraviny, které ho obsahují, například, pečivo, křupky, hranolky, brambůrky atd.
- Kokos a kokosový olej.
- Avokádo a výrobky z něj.
- Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
- Vejce a výrobky z vajec. Ořechy: mandle, arašídy, para.
- Pšenice a pšeničné výrobky.
- Rostlinné oleje, jako například řepkový olej, olej z lněného semínka.
- Špenát a růžičková kapusta.
- Borůvky, brusinky.
- Vlašské ořechy.
- V malých množstvích se nachází v rostlinných olejích a mase.
- Stopové množství v pupalkovém oleji a v semínkách černého rybízu.
- Červené maso a výrobky z něj.
- Vepřové maso, tuk a výrobky z vepřového masa.
- Jehněčí maso a výrobky z něj.
- Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
- Vejce a výrobky z vajec.
- Tučné ryby a výrobky z nich.
- Játra bílých ryb.
- Mořské plody a řasy.
- Tučné ryby a výrobky z nich.
- Játra bílých ryb.
- Mořské plody a řasy.
- Tučné ryby a výrobky z nich.
- Játra bílých ryb.
- Mořské plody a řasy.